14. Stressens budskap och friskhetstecken

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Stress som budskap och friskhetstecken: en ny syn på stress

I en värld där tempot ständigt ökar, har stress blivit en evig följeslagare för många av oss. Men tänk om jag berättade att stress, trots dess dåliga rykte, faktiskt kan vara ett tecken på att din kropp fungerar precis som den ska? I detta poddavsnitt utforskar vi stressens dubbla natur och hur vi kan börja tolka dess signaler som vägvisare snarare än hinder.

Stressens varningslampor

Tänk på stress som en varningslampa på din bils instrumentbräda. När en lampa lyser, är det inte för att irritera dig, utan för att uppmärksamma dig på att något behöver din uppmärksamhet. På samma sätt fungerar stress som en signal från vår kropp att vi behöver justera vårt beteende eller vår miljö.

Sofias historia illustrerar detta perfekt. Överväldigad av deadlines på jobbet, ignorerade hon först sin kropps signaler om att ta en paus. Men när stressen blev ohållbar, insåg hon att det var dags att omvärdera sin arbetsbelastning. Hennes stress var som en blinkande varningslampa, signalerande att hon behövde ta en paus och omvärdera sin situation.

Lyssna på stressens budskap

Men vad händer när vi ignorerar dessa varningslampor? Att ignorera bilens varningslampa kan leda till större problem längre fram, och på samma sätt kan att ignorera stressens signaler leda till utbrändhet och hälsoproblem. Att lyssna på stressen innebär att vi tar ett steg tillbaka och frågar oss själva: ”Vad försöker min kropp berätta för mig?”

För Sofia berättade stressen att hon slarvade med pauser, inte återhämtade sig och hade för mycket att göra på sin todo-lista.

Den berättade också att hon tyckte dessa uppgifter var viktiga. Uppgifterna gav henne värde och riktning. Sådant hon vill ha i sitt liv.

Men det var svårt att få något positivt ut av detta sätt att leva och stressa eftersom hon inte gick ned i varv mellan uppgifterna. 

Sofia bestämde sig för att prata med sin chef om att justera hennes arbetsbelastning och att hjälpa henne att prioritera bland alla viktiga uppgifter. Hon skulle också införa regelbundna pauser i sin dag för att gå mellan uppvarvning och återhämtning. Genom att lyssna på och agera efter stressens budskap, kunde hon hitta en mer hållbar balans i sitt arbetsliv.

Stress som en del av din inre kompass

Att förstå och lyssna på stressens budskap är avgörande för att leva ett hälsosamt liv. Stressen är inte fienden; den är en del av din kropps kommunikationssystem, formad under miljontals år för att hjälpa dig att överleva och skydda dig. Genom att förstå och lyssna på den kan du leva ett mer balanserat och hälsosamt liv.

För dig som vill utforska detta ämne mer, rekommenderar jag min bok ”Slut fred med stressen: din guide för återhämtning i en stressad vardag”. 

Boken är fylld med strategier för att hjälpa dig att förstå och arbeta med din stress, inte mot den. Du hittar den på slutfredmedstressen.se

Avslutande tankar

Stress är en naturlig del av livet, och att lyssna på vad den försöker berätta för oss kan vara nyckeln till ett mer tillfredsställande och hälsosamt liv. Genom att anpassa våra liv och beteenden efter stressens signaler, kan vi inte bara undvika de negativa effekterna av stress utan också utnyttja dess positiva sidor.

Kom ihåg, stressen är inte din fiende. Den är en del av din inre kompass, som hjälper dig att navigera genom livets utmaningar. Lyssna på den, förstå dess budskap, och låt den leda dig till ett mer balanserat och hälsosamt liv.

För mer insikter och praktiska tips, lyssna på avsnittet Stressens budskap och friskhetstecken i podden Lev som du vill i befintligt skick.

Där får du också en enkel övning som följer på den från förra avsnittet Slut fred med stressen: När kampen tystnar.

Varukorg
Rulla till toppen