18. Min resa genom stressen 

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

I en värld där ljuset aldrig tycktes falna, fann jag mig själv omgiven av skuggor. Midnattssolen kastade sitt gyllene skimmer över verandan, men min inre värld var allt annat än ljus. 

Där satt jag, i sommarvärmen i Boden år 2020, med en svalnande kopp te och en själ fylld av ekon från årtionden av stress. Har du någonsin känt dig ledsen och stressad inuti även när solen skiner? 

De minnen från mitt liv som jag bläddrade igenom visade en röd tråd av stress och den verkade inte ta slut. Det började med mina studier, som var en period av osäkerhet och utmaningar. Att ha målet att bli psykoterapeut var inte lätt, särskilt inte när jag började mina studier i Australien och flyttade till Sverige bara för att pendla över hela landet för att bli färdig. Jag hade en konstant strävan och en känsla av att alltid vara på språng. Kan du känna igen den? Denna tid blev startskottet för en ständig rörelse, som ofta var sammanflätad med oro. 

Barnen, dessa tre underbara själar, vars närvaro förde med sig en egen typ av stress. Middagar, läxor, sjukdagar … listan blev oändlig. Deras små leenden var ljuspunkterna i min vardag, samtidigt fylldes livet med nya ansvarsområden och ändlösa att-göra-listor. Har du någonsin upplevt att även livets ljusa stunder kan föra med sig utmaningar? Deras kärlek var en källa till styrka, men också en påminnelse om de förväntningar och krav jag ställde på mig själv som mamma. 

Och som om det inte var nog, slog coronapandemin till. Mitt företag, mina klienter, min vardag, allt vändes upp och ned. En ny typ av osäkerhet kom in i mitt liv och jag befann mig i okända vatten. Jag anpassade mig ständigt till en skiftande verklighet med nya regler och överraskande utmaningar. 

Mitt i allt virrvarv dog min mamma och jag kände verkligen hur jag blev föräldralös. Förlusten var ögonblickligen förkrossande och efter det följde en tung period där jag behövde hämta kraft från djupet av min egen sårbarhet. 

Det största provet kom nog när jag förlorade min syn helt. Jag hade alltid vetat att det skulle hända, men när det väl inträffade var sorgen överväldigande. Har du någonsin ställts inför en förändring så drastisk att den kastar omkull hela din verklighetsuppfattning? 

Hur skulle jag kunna fortsätta vara en bra mamma, en bra partner, en lönsam företagare? Och hur skulle jag kunna hjälpa andra när min värld hade mörknat? Frågorna snurrade, och mitt hjärta sved av osäkerhet. 

När verkligheten förändrades kastades bitarna i mitt livspussel upp i luften. Varje bit representerade en del av mitt liv – som mamma, partner, företagare. Och nu, när mörkret föll, ställdes jag inför utmaningen att sätta ihop detta pussel på nytt, men med nya förutsättningar. 

Mitt arbete som psykoterapeut blev plötsligt mer personligt än någonsin. Jag granskade varje verktyg, varje teknik, och provade dem direkt på mig själv, vilket så småningom lade grunden för BALSAM-metoden som min bok Slut fred med stressen: Din guide för återhämtning i en stressad vardag utgår från. 

Genom varje steg och varje hinder lärde jag mig något viktigt: stressen är inte fienden. Den är en vägledare, en budbärare som uppmanar mig att stanna upp, reflektera och omvärdera. I stället för att fly från stress har jag med tiden lärt mig att lyssna på dess viskningar, förstå dess budskap och agera därefter. 

Lyssna på avsnittet här, via spelaren i inlägget eller via din favoritpoddspelare.

Varma kramar från Lena.

Spellista som fördjupar

Slut fred med stressen: när kampen tystnar, avsnitt 13 

Stressens budskap och friskhetstecken, avsnitt 14

Balansera gas och broms genom autonoma nervsystemet, avsnitt 15

Varför hamnar jag alltid i samma fälla? Förstå stressens onda cirkel, avsnitt 16

När återhämtning känns som en ytterligare börda i vardagen, avsnitt 17

Varukorg
Rulla till toppen