17. När återhämtning känns som en ytterligare börda i vardagen

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Att hitta tid för återhämtning i en redan packad vardag kan kännas som en omöjlig uppgift. Många av oss kämpar med att ens hinna med grundläggande behov som en lugn lunch eller en ostörd natts sömn. I det här avsnittet av podden ”Lev som du vill i befintligt skick” utforskar vi hur vi kan hantera denna utmaning och integrera effektiv återhämtning i våra hektiska scheman.

Utmaningen med återhämtning

Återhämtning är inte bara en lyx; det är en nödvändighet för både fysisk och psykisk hälsa. Utan tillräcklig återhämtning blir vi mindre produktiva, mer irriterade och löper större risk för utmattning. Men hur skapar man utrymme för återhämtning när dagens timmar redan är fyllda till bristningsgränsen?

Prioritering och medvetenhet

En central del av problemet är hur vi prioriterar vår tid. Många av oss sätter ständigt våra egna behov sist, vilket gör att vi ignorerar kroppens signaler om trötthet och stress. För att motverka detta behöver vi bli mer medvetna om våra behov och lära oss att lyssna på vår kropp.

BALSAM-metoden för återhämtning

En strategi som presenteras i podden är BALSAM-metoden, som omfattar Basbehov, Acceptans, Lustfyllda aktiviteter, Självmedkänsla, Avspänning och Medveten närvaro. Genom att integrera dessa aspekter i vårt dagliga liv kan vi skapa en mer balanserad tillvaro.

Praktiska tips för återhämtning

Planera medvetet: Börja med att planera korta pauser för avspänning och se till att äta din lunch utan att arbeta samtidigt.

Medveten andning: Öva på att andas medvetet, även när du utför vardagliga sysslor som att köra bil eller laga mat.

Mindre multitasking: Fokusera på en uppgift i taget. Detta minskar stress och ökar din närvaro i nuet.

Lyssna på podcastavsnittet

För ytterligare konversation och övningar som du kan börja med direkt rekommenderar jag dig att lyssna på det senaste avsnittet av ”Lev som du vill i befintligt skick”. Där utforskar vi BALSAM-metoden i detalj och ger verktyg för att hantera stress på ett mer hälsosamt sätt på den tid du har.

Du kan lyssna via spelaren högst upp i detta inlägg.

Spellista som fördjupar:

Slut fred med stressen: när kampen tystnar, avsnitt 13 

Stressens budskap och friskhetstecken, avsnitt 14

Balansera gas och broms genom autonoma nervsystemet, avsnitt 15

Varför hamnar jag alltid i samma fälla? Förstå stressens onda cirkel, avsnitt 16

Varukorg
Rulla till toppen