6. Förbättra din självkänsla: bryt självtvivlets grepp

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

I en värld där pressen att prestera och vara perfekt aldrig tycks avta, är det lätt att falla offer för självtvivlets kalla grepp. Många av oss bär på en inre kritiker som ständigt ifrågasätter våra förmågor, vårt värde och vår rätt att ta plats, men vad händer om vi kunde lära oss att tysta den rösten? Tänk om vi kunde bygga en självkänsla som står stadig även när tvivlen viskar?

Självtvivlets rötter

Självtvivel är inte bara en tillfällig känsla av osäkerhet; det är en djupt rotad övertygelse som påverkar hur vi ser på oss själva och vår plats i världen. Det härstammar ofta från tidiga erfarenheter och förstärks av ständiga jämförelser med andra – i sociala medier, på arbetsplatsen, och till och med i våra närmaste relationer.

Konsekvenserna av självtvivel

Levande med ett konstant självtvivel är som att gå genom livet med en osynlig vikt på axlarna. Det begränsar vår förmåga att ta risker, att öppna oss för nya erfarenheter, och framför allt, att uppskatta vårt eget unika värde. Självtvivel kan leda till ångest, depression och en känsla av att aldrig vara ”tillräckligt bra”.

Vägen till självkänsla

Att bygga självkänsla är en process som kräver tålamod, medvetenhet och en vilja att utmana gamla övertygelser. Det börjar med att erkänna och acceptera våra känslor av tvivel, för att sedan varsamt arbeta med att se på våra tankar och inte från dessa tankar. Nyckeln ligger i att skapa ett utrymme mellan det vi tänker, känner och gör, skifta fokus från hur vi villl leva vårt liv till att faktiskt leva i enlighet med detta.

Att bryta självtvivlets grepp

Ett effektivt sätt att bryta självtvivlets grepp är att praktisera självmedkänsla och att sätta realistiska mål för oss själva. Det handlar om att fira våra framgångar, hur små de än må vara, och att lära oss att se misslyckanden som möjligheter till lärande och tillväxt.

Lyssna för mer

Vill du dyka djupare in i hur du kan stärka din självkänsla och ta dig ur självtvivlets grepp? I det senaste avsnittet av ”Lev som du vill” delar jag med mig av insikter och praktiska verktyg för att bygga en starkare självkänsla. Missa inte veckans ”call to action” som kan bli ett viktigt steg på din resa mot en starkare självkänsla. Lyssna på avsnittet här, eller där poddar finns, för att ta del av dessa värdefulla insikter.

/Lena Olsson-Lalor

Varukorg
Rulla till toppen