5. Var dig själv: ändra det du gör och inte den du är  

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

I en värld som ständigt ber oss att anpassa oss, kan det vara utmanande att förbli trogen mot sig själv. Men vad händer om vi redan är precis som vi ska vara? I det senaste avsnittet av podden ”Lev som du vill i befintligt skick”, utforskar vi tanken att vi inte behöver förändra vår grundläggande natur, utan istället kan vi fokusera på att ändra våra handlingar.

Varför förändra handlingar, inte personlighet?

Vetenskapen visar att vår personlighet är relativt konstant genom livet. Att försöka ändra den kan leda till frustration och stress. Istället för att kämpa mot vår natur, kan vi istället anpassa våra handlingar för att bättre spegla våra innersta värderingar. Detta innebär att göra saker som verkligen passar oss och som stämmer överens med det vi tycker är viktigt.

Problemet med att försöka passa in

När vi försöker vara någon vi inte är, kan det leda till en känsla av att vara fast och otillfredsställd. Det är som att försöka passa in i ett par skor som är för små – det gör ont och begränsar oss. Att leva ett liv där vi försöker passa in kan skapa en klyfta mellan vårt yttre beteende och vår inre kärna.

Lösningen: hitta vad som är viktigt för dig

En bra startpunkt är att reflektera över vad som är viktigt för dig. Vad ger dig glädje och känsla av tillfredsställelse? När du har identifierat dessa värderingar, kan du börja göra förändringar i ditt beteende som är mer i linje med dem. Det kan vara små saker som att tacka nej till något du inte vill göra eller att börja en ny hobby som känns rätt för dig.

För att få en bättre förståelse och praktiska tips om hur du kan leva ett liv som är sant mot dig själv, lyssna gärna på avsnittet och få veckans övning.

Lyssna och lär hur små förändringar i dina handlingar kan göra en stor skillnad i ditt liv.

Tills nästa gång, var dig själv och ta hand om dig.

Kram, Lena

Varukorg
Rulla till toppen