10. Vad kan man kräva av sig själv: Balansen Mellan Självhjälp och Professionell Hjälp

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Under livets gång stöter vi alla på utmaningar. Vissa dagar känns det som att vi kan ta över världen på egen hand, medan vi andra dagar kan känna oss helt förlorade. Det är här frågan uppstår: När ska vi förlita oss på vår egen förmåga att hantera saker, och när är det dags att be om hjälp?

Självhjälp: kraften i dina händer

Självhjälp är en viktig del av personlig utveckling. Det handlar om att ta små steg mot att förbättra ditt liv och ditt välbefinnande. Det kan vara allt från att sätta upp mål, praktisera tacksamhet, till att lära sig nya färdigheter för att hantera stress. Dessa handlingar stärker vår förmåga att hantera vardagliga utmaningar och främjar en känsla av självständighet.

När professionell hjälp behövs

Ibland är utmaningarna vi står inför dock större än så. De kan vara djupt rotade i våra erfarenheter, känslor eller till och med i vår psykiska hälsa. När självhjälp inte räcker till, kan professionell hjälp vara avgörande. Det kan vara en psykoterapeut, en coach, eller någon annan form av stöd som kan hjälpa dig att arbeta igenom det som håller dig tillbaka.

Att känna igen skillnaden

Att veta när det är dags att söka professionell hjälp är inte alltid lätt. En bra utgångspunkt är att fråga dig själv: ”Har jag försökt förändra detta på egen hand utan framgång?” eller ”Påverkar detta problem min förmåga att leva mitt liv som jag vill?” Om svaret är ja, kan det vara dags att överväga professionell hjälp.

Att ta det första steget

Att erkänna att man behöver hjälp är i sig ett stort steg. Det är ett tecken på styrka, inte svaghet. Att söka hjälp är en investering i dig själv och din framtid. Och kom ihåg, att ta hjälp är inte ett tecken på att du har misslyckats – det är ett steg mot att leva det liv du förtjänar.

De fyra benen som stödjer mitt arbete

Mitt arbete vilar på fyra stadiga ben, var och ett bidrar till att skapa en helhet i mitt erbjudande till dig. 

Först och främst står jag som klinisk psykoterapeut redo att erbjuda professionellt stöd för de som finner sina utmaningar för svåra att hantera ensamma. Detta ben fokuserar på direkt terapi för att adressera allt från depression och ångest till trauma och andra psykiska hälsoutmaningar.

Det andra benet representerar min passion för kunskapsspridning genom skrivandet. Jag samlar min erfarenhet och expertis i böcker, med målet att göra självhjälp tillgänglig för alla. Min första bok, ”Slut fred med stressen: Din guide för återhämtning i en stressad vardag”, är ett exempel på detta. Den är skriven för att ge dig verktygen att hantera stress på ett hälsosamt sätt.

Läs mer om Slut Fred med Stressen

Utbildning av andra terapeuter utgör det tredje benet. Genom att dela med mig av min kunskap och erfarenhet hoppas jag bidra till en ny generation terapeuter som är väl förberedda att möta klienternas behov med empati och effektivitet.

Det fjärde och sista benet är mitt arbete med att handleda terapeuter. Detta säkerställer att de kan fortsätta sitt viktiga arbete med att vara hållbara i sin yrkesroll, vilket i sin tur bidrar till en bättre psykisk hälsa för alla.

Genom dessa fyra ben strävar jag efter att bygga broar mellan självhjälp och professionell hjälp, och att erbjuda stöd oavsett var du befinner dig på din resa. ”Lev som du vill i befintligt skick” är en del av detta arbete, en podd skapad för att inspirera, utbilda och stödja dig på vägen mot ett liv där du verkligen kan leva som du vill.

Lyssna på avsnittet

För att utforska detta ämne ytterligare, lyssna på det senaste avsnittet av ”Lev som du vill i befintligt skick” där Lena Olsson-Lalor pratar om skalan mellan självhjälp och professionell hjälp. Avsnittet ger dig insikter och verktyg för att bättre förstå dina egna behov och hur du kan ta nästa steg mot att leva som du vill.

Varukorg
Rulla till toppen