12. Ditt 80-årskalas: Hitta dina värderingar att leva efter

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Lev efter dina värderingar: en övning för självkännedom

I vår jakt på ett meningsfullt liv stöter vi ofta på frågan om hur vi bäst kan leva i enlighet med våra värderingar. Det är lätt att fastna i vardagens rutiner och glömma bort vad som verkligen är viktigt för oss. Men tänk om vi kunde få en chans att höra vad våra närmaste verkligen tycker om oss och hur vi har påverkat deras liv? Detta är precis vad ”Födelsedagskalaset”, en övning från Acceptance and Commitment Therapy (ACT), erbjuder.

Syftet med övningen

”Födelsedagskalaset” är mer än bara en övning; det är en resa mot självkännedom. Genom att visualisera ditt eget 80-års födelsedagskalas och lyssna till tal från dina närmaste, får du en unik inblick i hur du vill bli ihågkommen. Denna övning hjälper dig att identifiera dina kärnvärderingar och reflektera över hur du vill att ditt liv ska vara.

Stegen i övningen

Visualisera ditt födelsedagskalas: Föreställ dig alla som betyder något för dig samlade för att fira dig. Känn atmosfären och föreställ dig detaljerna i festen.

Lyssna till talen: Tänk dig att en familjemedlem, en vän och en kollega håller tal till din ära. Vad säger dessa tal om dina värderingar och hur du har levt ditt liv?

Reflektera över dina värderingar: Vad är det som dessa tal framhäver som viktigt för dig? Dessa insikter ger ledtrådar till dina kärnvärderingar.

Översätt värderingar till handling: Fundera över hur du kan leva i linje med dessa värderingar i ditt dagliga liv. Vilka små, konkreta handlingar kan du ta till för att närma dig det liv du vill leva?

Varför denna övning är viktig

Denna övning är inte bara en reflektion över hur andra ser oss, utan också en påminnelse om att våra dagliga handlingar och beslut formar hur vi uppfattas och, viktigare, hur vi uppfattar oss själva. Att leva i enlighet med våra värderingar ger en känsla av äkthet och tillfredsställelse som är svår att uppnå på något annat sätt.

Ta steget idag

Att börja leva efter dina värderingar behöver inte vara en överväldigande process. Det börjar med ett litet steg, en enkel handling som reflekterar det som är viktigt för dig. Oavsett om det är att uttrycka tacksamhet, ta initiativ i din karriär, eller att ta hand om din hälsa, varje steg räknas.

För att höra övningen i sin helhet och få ytterligare vägledning på din resa, lyssna på detta avsnitt och Kims resa: att leva efter sina värderingar i podden ”Lev som du vill i befintligt skick”. Dessa avsnitt är en påminnelse om att vi alla har kraften att forma våra liv genom de val vi gör varje dag.

Om du vill fördjupa dig efter du lyssnat på avsnittet så kan du ladda ned min gratisguide:

Gör ditt liv värdefullt: 5 steg till det liv du vill leva

Börja festen nu!

Kram från Lena.

Varukorg
Rulla till toppen