8. Negativa ”själv”-begrepp: från förvirring till klarhet 

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

I vår strävan efter personlig utveckling och självförståelse stöter vi ofta på hinder som kan kännas överväldigande. Dessa hinder kommer ofta i form av utmanande ”själv”-begrepp såsom självkritik, självtvivel, självhat och självuppoffring. Dessa känslor och tankemönster kan djupt påverka vår självbild och hur vi interagerar med världen omkring oss. Men vad betyder dessa begrepp. Finns det likheter och skillnader och vilka är de i så fall.

Självkritik: den inre kritikern

Självkritik är den röst inom oss som ständigt ifrågasätter våra handlingar och beslut. Den kan vara en drivkraft för förbättring men också en källa till ständig ångest och missnöje med oss själva.

Självtvivel: frågan om förmåga

Självtvivel fyller oss med osäkerhet om vår förmåga att uppnå våra mål eller att vara ”tillräckligt bra”. Det kan hindra oss från att ta risker eller sträva efter det vi verkligen önskar i livet.

Självhat: den djupaste kritiken

Självhat går bortom självkritik och innebär en djup avsky eller ogillande mot oss själva. Det är en destruktiv känsla som kan ha en långvarig inverkan på vår mentala hälsa och välbefinnande.

Självuppoffring: att glömma sig själv

Självuppoffring sker när vi konsekvent sätter andras behov och önskemål före våra egna, till den grad att det skadar vårt eget välbefinnande. Även om det kan komma från en plats av kärlek och omsorg, är det viktigt att hitta en balans.

Att hantera dessa utmanande ”själv”-begrepp kräver medvetenhet och arbete. Det första steget är att erkänna deras närvaro i våra liv och sedan utforska varför de har så stor makt över oss. Genom att förstå deras ursprung kan vi börja arbeta med att omvärdera och omforma dessa tankar till något mer konstruktivt och hälsosamt.

Lyssna på podden  

För att utforska dessa begrepp ytterligare och lära dig strategier för att hantera dem, bjuder jag in dig för att lyssna på det senaste avsnittet av ”Lev som du vill i befintligt skick”. 

Du får en call-to-action, en övning som ger dig första steget till att bemästra de negativa ”själv”-begreppen.

Vi hörs i podden 🙂

Kram Lena

Varukorg
Rulla till toppen