22. Sluta vela och börja leva: Beslutets kraft öppnar dörrar

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify

Sluta vela och börja leva: Beslutets kraft öppnar dörrar

Har du någonsin känt att du står still och stampar, trots att du vet vad du borde göra? Har du någonsin funderat på varför det är så svårt att ta beslut? I dagens avsnitt av ”Lev som du vill i befintligt skick” dyker vi in i ämnet att sluta vela och börja leva. Hur skulle ditt liv förändras om du bestämde dig för att ta aktiva beslut och minska de två glappen som hindrar dig?

Vad är ambivalens?

Ambivalens är den där gnagande känslan av att vara kluven mellan två eller flera val. Det är som att stå vid en vägkorsning och inte veta vilken väg du ska ta. Ambivalens håller oss tillbaka och hindrar oss från att göra framsteg. När vi velar, hamnar vi ofta i ett tillstånd av stagnation där inget händer.

Problemet med att vela

När vi inte tar beslut, blir vi fast i en cykel av obeslutsamhet och osäkerhet. Det kan kännas tryggt att inte behöva bestämma sig, men det leder till frustration och brist på riktning. Resultatet blir att vi stagnerar och missar möjligheten att växa och utvecklas.

Att ta beslut förändrar allt

Att ta beslut handlar om att välja en riktning och ta ansvar för ditt liv. När du bestämmer dig, frigör du dig från tvekan och osäkerhet. Du skapar klarhet och tar kontroll över din framtid. Friheten att välja och ansvaret som följer med det är nyckeln till personlig utveckling och välmående.

Frihet och ansvar

När du tar beslut, ger du dig själv friheten att agera och forma ditt liv efter dina egna villkor. Samtidigt tar du ansvar för konsekvenserna av dina val. Denna kombination av frihet och ansvar är kraftfull och ger dig möjlighet att växa och utvecklas.

Att växa genom att ta beslut

Genom att ta beslut, växer du som person. Du blir mer medveten om dina värderingar och mål, och du lär dig att agera i enlighet med dem. Du vet var du står idag och vart du vill gå. Men vetande är inte tillräckligt om du inte tar beslutet att agera. Det är här knowing-doing glappet kommer in.

De två glappen

I våra tidigare avsnitt har vi diskuterat två viktiga glapp. Först har vi glappet mellan hur vi har det idag och hur vi vill ha det. Detta är det första glappet vi behöver minska för att känna oss mer tillfreds och uppfyllda.

Det andra glappet är det mellan vad vi vet att vi borde göra och vad vi faktiskt gör – knowing-doing glappet. Vi vet ofta vad vi behöver göra för att förbättra våra liv, men vi gör det inte. Detta glapp hindrar oss från att nå våra mål och leva som vi verkligen vill. Och detta glapp blir aldrig mindre förrän vi bestämmer oss och tar aktiva beslut.

Metaforen om nyckeln och dörren

Vi har tidigare pratat om att nyckeln spelar ingen roll om du inte vrider om den. Men att vrida om nyckeln är bara halva processen. Att bestämma sig och ta beslut är som att öppna dörren du just låst upp och faktiskt gå igenom den. Beslutet att agera är steget som tar dig genom dörren och in i ett nytt rum av möjligheter och utveckling.

För att få en praktisk övning som hjälper dig att ta beslut och börja agera, lyssna på mitt senaste avsnitt av ”Lev som du vill i befintligt skick”. Där går vi igenom steg för steg hur du kan komma igång med att minska dina glapp och leva ett mer tillfredsställande liv.

Lyssna i inlägget här eller där du vanligtvis lyssnar på poddar!

Kram, Lena 🤗

Spellista som fördjupar:

Var dig själv: Ändra det du gör och inte den du är, avsnitt 5

Kims resa: Att leva efter sina värderingar, avsnitt 11

Ditt 80-årskalas: Hitta dina värderingar att leva efter, avsnitt 12

Att leva som du vill i befintligt skick, avsnitt 20

Nyckeln spelar ingen roll om du inte vrider om: Från självinsikt till handling, avsnitt 21

Varukorg
Rulla till toppen