21. Nyckeln spelar ingen roll om du inte vrider om: Från självinsikt till handling

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Har du någonsin känt att du vet vad du vill, men ändå inte lyckas ta de stegen som behövs för att nå dit? Självinsikt är verkligen nyckeln. Men om vi inte vrider om nyckeln, blir våra planer bara ouppfyllda drömmar. I vårt senaste avsnitt av ”Lev som du vill i befintligt skick” diskuterar vi vikten av att omsätta självinsikt i handling.

Glappet mellan vetande och görande

Vi har alla ett glapp mellan hur vi har det och hur vi vill ha det. Likaså finns det ett glapp mellan vad vi vet att vi kan göra för att minska detta glapp och vad vi faktiskt gör. Detta knowing-doing gap hindrar oss ofta från att må bra och nå våra mål. För att minska detta glapp måste vi förstå våra värderingar och samtidigt ta konkreta steg för att uppnå dem.

Ansvar och frihet

Att ha planer är bra, men ibland blir de ett sätt att prokrastinera. När du har en riktning behöver du ta ansvar för att ta steg i den riktningen. Annars kommer dina mål och värderingar aldrig att bli uppfyllda. Ansvar ger dig också frihet att göra som du vill. Det handlar om att vilja eller inte vilja, vilket visas i dina handlingar och de resultat du får, både personligen och på jobbet.

Kim som exempel

I avsnittet tar vi Kim som exempel. Hon är 38 år, har ett framgångsrikt jobb och ett aktivt socialt liv, men känner ändå att något saknas. Genom en övning där hon föreställde sig sitt eget 80-års födelsedagskalas, insåg Kim att hon längtade efter äventyr och passion. Det fanns ett tydligt glapp mellan hur hon hade det och hur hon ville ha det. Likaså ett glapp mellan vad hon visste att hon borde göra och vad hon faktiskt gjorde.

Att vrida om nyckeln

Kim bestämde sig för att vrida om nyckeln och omsätta sina insikter i handling. Hon planerade sin resa till Kebnekaise genom att ta fem konkreta action-steg:

  • Ringa sin barndomsvän för att prata om deras gemensamma dröm.
  • Välja ett datum som passade båda deras scheman.
  • Ta ledigt från jobbet.
  • Prata med sin familj för att få deras stöd.
  • Förbereda utrustningen för vandringen.

Kim prioriterade dessa steg och började med det första steget samma dag. Detta var hennes första konkreta steg mot att förverkliga sin längtan efter äventyr och minska glappet mellan hennes drömmar och verklighet.

Vill du också minska glappet mellan vad du vet att du borde göra och vad du faktiskt gör? Lyssna på mitt senaste avsnitt för att få en praktisk övning som hjälper dig att komma igång.

Lyssna i spelaren i detta inlägg eller via exempelvis Apple Podcasts eller Spotify.

Kram, Lena 🤗

Spellista som fördjupar:

Var dig själv: Ändra det du gör och inte den du är, avsnitt 5

Kims resa: Att leva efter sina värderingar, avsnitt 11

Ditt 80-årskalas: Hitta dina värderingar att leva efter, avsnitt 12

Att leva som du vill i befintligt skick, avsnitt 20

Varukorg
Rulla till toppen